//
//
Den Nye Bogføringslov: En Guide til Virksomheder
Den 1. juli 2022 markerede en vigtig milepæl for danske virksomheder med indførelsen af den nye Bogføringslov. Denne lov indfører progressive ændringer, særligt med hensyn til digitale bogføringssystemer, som vil blive implementeret gradvist over de næste par år. Det er vigtigt at bemærke, at de præcise datoer for implementeringen af digitale bogføringssystemer endnu ikke er fastlagt, men vi kan give et overblik over den forventede tidsplan.
Hvem påvirkes af den nye lov?
Generelt gælder den nye Bogføringslov for alle erhvervsdrivende i Danmark, inklusive udenlandske virksomheder med aktiviteter i landet. Dog er der undtagelser for virksomheder med en nettoomsætning under 300.000 kr. i to på hinanden følgende år, som ikke er forpligtet til at aflægge årsrapport. Desuden er foreninger med ikke-erhvervsmæssige formål som sociale, kulturelle, politiske eller humanitære aktiviteter undtaget fra loven.
Lovens Krav til Virksomheder
- Digitale Bogføringssystemer: Virksomheder skal anvende digitale systemer, der opfylder specifikke krav. Systemudbydere skal registrere deres systemer hos Erhvervsstyrelsen. Virksomheder, der bruger ikke-registrerede systemer, bærer selv ansvaret for at overholde lovens krav.
- E-fakturering: På længere sigt vil der blive stillet krav om e-fakturering i forbindelse med køb og salg. De digitale systemer skal kunne understøtte e-fakturering, selvom dette endnu ikke er et krav.
- Løbende Afstemninger: Virksomheder skal foretage afstemninger i forbindelse med moms, skatter, afgifter og rapporteringer. Disse afstemninger skal være tilgængelige ved indberetningsfristen.
- Beskrivelse af Bogføringsprocedurer: Virksomheder skal udarbejde en beskrivelse af deres bogførings- og opbevaringsprocedurer, med en skabelon tilgængelig fra Erhvervsstyrelsen.
- Digital Opbevaring af Regnskabsmateriale: Virksomheder skal registrere og digitalt opbevare transaktioner og relevante bilag. Dette omfatter detaljer som udstedelsesdato, leverancens art, beløb, samt afsender og modtager.
Hvad er et Digitalt Bogføringssystem? Et digitalt bogføringssystem er en softwareløsning, der tillader registrering og opbevaring af transaktioner og bilag. Disse systemer skal opfylde krav om løbende registrering, it-sikkerhed, automatisering af processer, og understøttelse af e-fakturering.
Kom godt i gang Det anbefales at virksomheder allerede nu begynder at forberede sig på overgangen til digital bogføring. Overgangen kan kræve tid, især for virksomheder med ældre systemer. Vores eksperter kan tilbyde assistance med opsætning og optimering af digitale bogføringssystemer, såsom e-conomic, og rådgive om bedste praksis for at opfylde kravene i den nye Bogføringslov.
Her er en kort tidslinje for den nye bogføringslov:
- 1. februar 2023: Krav om digitale standard bogføringssystemer træder i kraft. Udviklere kan registrere deres standard bogføringssystemer via Virk.
- 31. oktober 2023: Digitale standard bogføringssystemer, der er på det danske marked pr. 1. februar 2023, skal først anmeldes til Erhvervsstyrelsen.
- November 2023: Erhvervsstyrelsen begynder at udstede registreringsbeviser for digitale standard bogføringssystemer.
- 1. januar 2024: Erhvervsstyrelsen offentliggør en fortegnelse over registrerede digitale standard bogføringssystemer, der opfylder kravene.
- 1. juli 2024: Virksomheder med pligt til at udarbejde årsrapport efter årsregnskabsloven, og som bruger et digitalt standardbogføringssystem, skal bogføre digitalt.
- 1. januar 2025: Virksomheder er forpligtede til at indsende årsrapport digitalt efter regnskabsperioden i henhold til årsregnskabsloven, og i overensstemmelse med kravet om digital bogføring, som vil være trådt i kraft.
Kravet om digital bogføring vil gælde fra den første regnskabs- eller indkomstperiode, der starter, efter kravet om digital bogføring er trådt i kraft. Dette indebærer, at andre former for bogføring skal skifte til et standard digitalt system med start fra den 1. januar 2025.
For enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber (I/S’er og K/S’er), hvor mindst en deltager er en fysisk person, og finansielle enheder, der overholder finansiel lovgivning, gælder følgende fra 2026: Virksomheder med en nettoindkomst på over 300.000 DKK i et af de sidste to indkomstår, skal bogføre digitalt.
Et link til Erhvervsstyrelsens godkendte systemer:
https://erhvervsstyrelsen.dk/fortegnelse-over-registrerede-bogfoeringssystemer
//